1 Decembrie – Ziua mondială a luptei împotriva HIV/SIDA

În fiecare an, la 1 decembrie, este marcată Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA (World AIDS Day), pentru a aminti oamenilor din întreaga lume să fie uniți în lupta împotriva HIV/SIDA. În acest scop tinerii din Consiliul Local al Tinerilor Soroca au participat la o sesiune de informare oferită de către Celac Aliona, șefa Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor ”PRO-VIAȚA”. La sesiunea de informare tinerii au fost provocați să răspundă la câteva întrebări:
·Ce este HIV/SIDA?
·Cum ne protejăm?
·Cum se transmite HIV/SIDA?

După ce tinerii au răspuns la întrebările date, doamna Celac Aliona a venit cu un șir de completări importante pe fiecare subiect împarte urmând runda de întrebări, răspunsuri.
Celac Aliona a menționat următoarele: ”am rămas plăcut surprinsă de informația pe care o dețin o parte din tineri la subiectul dat și mă bucură faptul că ei cunosc în linii generale ce este HIV/SIDA și cum ne protejăm”.

Petcu Mădălina, consilier în Consiliul Local al Tinerilor Soroca a venit cu o reacție pozitivă după sesiunea de informare: ”noi tinerii ne bucurăm că am avut ocazia să participăm la o sesiune de informare foarte interactivă și complexă, dorim pe viitor să mai avem parte de astfel de sesiuni pe subiecte actuale pentru tineri”.

Amintim că la nivel mondial, se estimează că există 38 de milioane de persoane care trăiesc cu acest virus. Cu toate că el a fost descoperit în 1984, până în prezent a făcut peste 35 de milioane de victime. În prezent, studiile științifice avansate în tratamentul HIV și legislația care protejează persoanele cu HIV au făcut ca numărul cazurilor mortale să scadă.