5 cărți despre abuz sexual al femeilor și copiilor

Cea mai norocoasa fată - Jessica Knoll
În timpul adolescentei petrecute la prestigioasa Bradley School, Ani FaNelli a suferit o umilința publică îngrozitoare, care a făcut-o să vrea cu disperare să se reinventeze. Acum are o slujbă de invidiat la o revistă glossy, o garderobă luxoasă și un logodnic arătos. E la un pas de a trai viața perfectă, un vis pentru care a muncit din greu. Dar Ani are un secret.
Ceva îngropat în trecutul ei, ceva intim și dureros care încă o bântuie și amenință să arunce totul în aer.
Dacă Ani alege să vorbească va distruge oare tot ce a realizat sau se va elibera în cele din urmă?


O Istorie A Violenței - Edouard Louis
In seara zilei de 24 decembrie, când se întorcea acasă după o cina cu prietenii, Édouard întâlnește un necunoscut si îl invita în apartamentul său. Câteva ore mai târziu, într-un act de brutalitate neobișnuită, tânărul magrebian îl violează și încearcă să-l stranguleze. Bazându-se pe această experiență traumatizantă, autorul a făcut un exercițiu îndrăzneț de catharsis literar, nu doar pentru a analiza și a înțelege impulsurile cele mai josnice și mai scandaloase de care ființă umană este capabilă, ci și pentru a explora multiplele fațete ale violenței.

Cele treisprezece motive - Jay Asher
Clay Jensen se întoarce acasă de la școală și găsește pe veranda un pachet ciudat, adresat lui. Înăuntru descoperă mai multe casete înregistrate de Hannah Baker - colega lui de care era îndrăgostit -, care s-a sinucis cu doua săptămâni în urmă.
Vocea lui Hannah îi dezvăluie că există treisprezece motive pentru care a decis să-și pună capăt vieții. Clay este unul dintre ele. Dacă va asculta casetele, va afla și de ce.

Culoarea purpurie - Alice Walker
Celie îi scrie scrisori lui Dumnezeu. Începe la paisprezece ani, când e o adolescentă afro-americană care trăiește în Sudul ostil al începutului de secol XX, până când – trei decenii mai târziu – își găsește în sfârșit locul pe Pământ, după o viață plină de abuzuri și de suferință. Culoarea purpurie este un Bildungsroman memorabil, dar şi cronica unei familii legate de relații complicate, de femei puternice, de ură şi dragoste.

Puterea - Naomi Alderman
Ce s-ar întâmpla daca femeile ar capătă brusc o putere nimicitoare si nemaivăzută? În Puterea, lumea e un loc familiar: băiatul nigerian bogat care lenevește pe marginea piscinei părinților; copilul aflat în plasament, ai cărui părinți adoptivi își ascund adevărată fire în spatele religiei; politicianul american ambițios; fata dura de pe străzile Londrei, care provine dintr-o familie atipică.

Lolita - Vladimir Nabokov
Humbert e profesor de origini franceze stabilit în Statele Unite care datorită circumstanțelor a ajuns găzdaș în casa lui Charlotte Haze, mama Lolitei. Sentimentul său pentru Lolita fusese dragoste de la prima vedere, așa că decise să se căsătorească cu mama copilei pentru a fi alături de nimfeta sa iubită, Lo, când Charlotte i-a declarat iubire.