Consolidarea fetelor în domeniul promovării egalității de gen

Pe parcursul perioadei februarie - martie 2023, fetele lidere de la Academia de liderism pentru fete ”LEAD-FEM” au participat la 6 ședințe online. În cadrul acestora, tinerele au luat cunoștință cu termenii generali despre egalitate de gen, prin exemple concrete acestea au învățat despre stereotipurile și rolurile de gen, mișcarea feministă și drepturile femeilor, astfel ca acestea să se simtă împuternicite de a îmbrățișa profesii de lidere în comunitățile lor. Aceste cunoștințe, le oferă un spectru mai larg despre rolul lor în comunități, cum să se reprezinte dar și să înțeleagă cum patriarhatul le poate modela alegerile în viață.

Ședințele au fost prezentate de către Natalia Rezneac, Co-fondatoare AO ”Femei pentru Femei”, expertă în egalitate de gen. A realizat împreună cu fetele prezentări teoretice, exerciții practice, prezentări plenare ale participantelor însoțite de dezbateri, sesiuni cu întrebări și răspunsuri.

Ședința I-a a fost despre noțiunile generale în egalitate de gen, ce este genul, stereotipurile de gen și rolurile de gen. Prin exemple practice, participantele au învățat despre importanța egalității de gen, dar și prin exemple proprii.

Ședința a II a fost dedicată înțelegerii profunde a patriarhatului, cum acesta s-a format, ce consecințe are, despre cum s-a format mișcarea feministă și de ce drepturile femeilor sunt importante.

Ședința a III a fost dedicată întru totul mișcării feministe, celor 4 valuri, s-a făcut pe incursiune în istorie, s-a discutat despre importanța feministelor care au rămas anonime pentru a face o schimbare în viața femeilor.

Ședința a IV a scos în vizor noțiunea de sexism, de ce publicitatea sexistă trebuie taxată, cum este imaginea femeilor în mass-media, despre ce este misoginia și cum o putem combate, tinerele au făcut exerciții practice, au avut dezbateri și au discutat despre subiecte în grupuri.

Ședința a V a adus termeni precum discursul sexist și discursul de ură, s-a analizat video-uri cu persoane publice cu scopul de analiza în comun discursul sexist și de ură, s-a explicat schemele cum funcționează discursul de ură și de ce acesta este periculos.

Ședința a VI a oferit participantelor un aspect mai larg de înțelegere despre cum politicele în egalitate de gen funcționează, care sunt tratatele și convențiile importante de cunoscut, cum acestea promovează o societate echitabilă, iar drepturile femeilor sunt promovate.

„Când sunt sprijinite să fie active în spațiile civice și politice, fetele dobândesc competențele de care au nevoie pentru a fi promotoare ale schimbărilor în bine în familiile și comunitățile din care fac parte. Fetele sunt un puternic catalizator pentru o lume mai egală”, a punctat Varvara Blindar.

Activitățile fac parte din proiectul Academia de liderism pentru fete ”LEAD-FEM” implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA cu suportul financiar al Fundației OAK și în parteneriat cu Asociația pentru Relații Comunitare din România.