Educația pentru timpul liber a tinerilor!

Tinerii din comuna Vărăncău aplică și câștigă proiecte la Programul Raional de Granturi ”Fondul pentru Tineri Soroca”, care are ca scop creșterea participării civice ale tinerilor din raionul Soroca la dezvoltarea socială și economică a comunităților în care locuiesc.

”Necunoscuții”– astfel s-a denumit un grup de tineri din satul Vărăncău și au aplicat la Programul Raional de Granturi cu proiectul ”Educația pentru timpul liber a tinerilor!” Scopul proiectului este atragerea cât mai multor tineri la activitățile organizate în cadrul centrului de tineret, prin activități de animare a timpului liber.

”În cadrul acestui proiect ne-am propus să creștem numărului de tineri implicați în activismul civic, prin atragerea lor la centru. Este cunoscut faptul că tinerii, în special cei din localitățile rurale, au oportunități reduse de a petrece timpul liber într-un mod interesant, eficient și sigur totodată. A petrece timpul liber într-o manieră socială, le oferă tinerilor posibilitatea de a descoperi noi concepte de viață, de a face schimb de experiențe, de a cunoaște persoanele mai bine, etc.”, susține Secrii Petru, membru a Grupului de Inițiativă ”Necunoscuții”.

Grupul de inițiativă își propune să dezvolte activitățile de animare a timpului liber din perspectiva tinerilor. Să atragă tinerii în acțiuni de tineret prin dezvoltarea serviciului de animare a timpului liber.Să promoveze schimbări pozitive în cadrul comunității pentru a acumula cunoștințe și experiență în luarea deciziilor și colaborarea cu grupul.
Ca rezultat a implementării proiectului, se așteaptă următoarele rezultate:
☑️Sesiuni de informare și documentare;
☑️Accesul la serviciile din cadrul centrului;
☑️Asistență consultativă și de consiliere;
☑️Dezvoltarea platformei unice de informare a tinerilor prin intermediul site-ului web și conturile din rețelele de socializare;
☑️Promovarea Serviciul de Voluntariat în rândul tinerilor;
☑️Recrutarea tinerilor în calitate de voluntari;
☑️Training de instruire a tinerilor voluntari;
☑️Acțiuni de masă cu implicarea tinerilor voluntari;
☑️Colectarea de fonduri.

Dacă și tu dorești să contribui la dezvoltarea comunității tale, atunci nu ezita să aplici la Programul Raional de Granturi ”Fondul pentru Tineri Soroca”, iar noi te ajutăm să-ți materializezi ideea!
Reamintim că Programul Raional de Granturi ”Fondul pentru Tineri Soroca” este dedicat susținerii grupurilor de inițiativă ale Tinerilor din raionul Soroca, prin care se oferă, în bază de concurs, suport logistic și financiar pentru realizarea proiectelor locale de tineret.

Programul Raional de Granturi ”Fondul pentru Tineri Soroca”, este preconceput după modelul Youth Banks din Irlanda, care este implementat de către Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA, în baza unui cadru extins de cooperare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Consiliul Raional Soroca și Fundația Est-Europeană din Moldova. Programul are două componente principale, care prevăd pe de o parte, abilitarea tinerilor în procesul de participare a acestora în autogestionarea programului, începând cu acțiuni de colectarea de fonduri, mobilizarea comunității și extinderea parteneriatelor în acest sens, inclusiv pe de altă parte, formarea abilităților grupurilor de inițiativă în procesul de inițierea și dezvoltarea proiectelor comunitare, oferindu-le suport financiar sub formă de granturi.