Indexul egalității de gen 2021 în Republica Moldova

Datele Indexului 2021 arată că, jumătate dintre domeniile Indexului au înregistrat scăderi ale valorilor. Nivelul egalității este măsurat de la 0 (zero) la 100 (o sută). Astfel, cu cât indicele calculat este mai aproape de 100, cu atât nivelul egalității de gen pe acel domeniu este mai înalt. Cea mai pronunțată diminuare observăm pentru ariile Accesul la resurse, Educația și Piața muncii. Astfel, specificul acestor arii vin să evidențieze manifestarea inechităților în ambele direcții, atât asupra femeilor, cât și a bărbaților.

Piața muncii din Moldova se caracterizează prin decalaje de gen pronunțate care se reflectă negativ asupra femeilor, în majoritatea cazurilor. În ultimii 3 ani observăm o scădere scontată a valorilor indexului pentru piața muncii, femeile fiind cele mai afectate. Ultimele date oferite de Biroul Național de Statistică, arată o retragere a femeilor din rândul persoanelor ocupate (rata de ocupare a femeilor – 36,5 %, a bărbaților – 44,2 %). Retragerea femeilor de pe piața muncii le face mai dependente de prestațiile sociale – aceasta reprezentând, în 2019, 24,1 % din veniturile totale disponibile ale femeilor (16,2 % în cazul bărbaților). Măsurile orientate spre reconcilierea eficientă a vieții profesionale cu cea personală ar putea fi considerate motivele de bază ce alimentează respectivul regres în atingerea echilibrului de gen în materie de muncă.

Totodată, potrivit datelor BNS, în 2019, în medie, doar 22,5 % din numărul total al copiilor de 1-2 ani erau încadrați în instituțiile de educație timpurie. Decalajul între salariul mediul al femeilor și bărbaților crește constant, actualmente constituind 14,1%. În termeni monetari, pierderea financiară anuală a femeilor a atins valoarea de 17 079 MDL în 2020. În contextul dat, apar semne de întrebare cu privire la eficacitatea și complexitatea politicilor de reconciliere a vieții profesionale cu cea personală.

Criza cauzată de pandemia CODIV-19, scade și mai mult din șansele femeilor de a se bucura de oportunități egale cu bărbații. 

Indexul Egalității de Gen măsoară inegalitatea în ambele direcții. De cele mai multe ori conceptul egalității de gen este confundat cu demersul de a promova în exclusivitate drepturile femeilor. Datele Indexului egalității de gen arăta că, de fapt, și bărbații sunt afectați direct de inegalitatea de gen în special pe domeniile sănătății și educației. Studiile relevă că bărbații sunt mai reticenți să investească sau participe la instruiri pentru sporirea calificării profesionale și sunt mai puțin predispuși să acceseze serviciile medicale pentru evaluarea consecventă și ordinară a stării de sănătate.

În cazul menținerii tendinței actuale, Moldova, va atinge un nivel perfect al egalității de gen (mai mult de 95 de puncte din 100) peste 204 ani. În anul precedent, în baza calculelor și a variațiilor valorilor Indexului Egalității de Gen pentru ultimii 10 ani, CPD a estimat că femeile din Moldova se vor bucura de oportunități egale cu bărbații abia peste circa 200 de ani. Estimările actualizate arată că, Moldova, va atinge un nivel perfect al egalității de gen (mai mult de 95 de puncte din 100), deja peste 204 ani. Astfel, în loc să avansăm, din contra – stagnăm.

Inegalitatea de gen împiedică Moldova să-și atingă întregul potențial. Autoritățile trebuie să întreprindă măsuri urgente ca să accelereze progresele în domeniul egalității de gen.