Parteneriat durabil pentru o viață fără violență

La data de 16 decembrie 2020, în incinta Centrului de Resurse pentru Tineret DACIA a fot organizată o masă rotundă cu tematica: ”Prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor”, unde a avut ca scop dialogul între actorii publici, societatea civilă privind problema violenței împotriva femeilor.

La eveniment au participat 25 de persoane, dintre care reprezentanți ai Consiliului Raional Soroca, Direcția de Învățământ, Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei, reprezentanți ai judecătoriei/sistemului penitenciar. De asemenea au fost prezenți și invitații speciali, dna Svetlana Păunescu, vicepreședinte al Consiliului Raional Soroca și Sergiu Toma, președinte al Institutului pentru Familie și Inițiative Sociale.

Pe parcursul evenimentului s-a pus accent pe prevenirea și combaterea violenței în familie, unde este o problemă socială care preocupă întreaga societate.

Viorica Sotnic, Specialist principal Protecția Familiei și copilului aflat în dificultate ne-a relatat despre rolul DASPF în elucidarea și stoparea cazurilor de violență, care conlucrează cu organele de poliție în activitatea de identificare a persoanelor predispuse la comiterea actelor de violență în familie, plasează, după caz, victima în centrul de reabilitare, oferindu-i asistența corespunzătoare.

Competența instanței în examinarea cazurilor de violență este una foarte importantă, a menționat Raisa Cazacu, șef serviciu sistematizare, generalizare, monitorizare a practicii judiciare și relații cu publicul.

Sergiu Toma, ne-a menționat despre importanța rolul grupurilor de suport în reabilitarea victimelor violenței în familie și că este axat pe asistența victimelor violenței în familie, unde fac evaluări psihologice, consilieri individuale, terapii de grup.

Participanții au avut un dialog despre violența împotriva familiei unde fiecare a avut posibilitatea să se expună și să fie ascultat.

Activitatea este organizată de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA în parteneriat cu Institutul pentru Familie și Inițiative Sociale, susținut de resursele financiare de UN Women Moldova și a Suediei.