Școala de vară „Tinerii luptă împotriva corupției”

Școala de vară „Tinerii luptă împotriva corupției” a fost un eveniment remarcabil, desfășurat în perioada 18-21 iulie, la Pensiunea turistică „Odiseu”, Vadul lui Vodă, cu participarea a peste 45 de tineri dornici să învețe și să lupte împotriva corupției.

Organizată cu grijă de către AO CRT DACIA, această școală a oferit participanților oportunități unice de a dobândi cunoștințe valoroase, de a interacționa cu profesioniști și de a-și forma conexiuni cu alți tineri într-un scop nobil.

Prima zi a școlii de vară a stat sub semnul învățăturilor și așteptărilor. Tinerii au fost primiți cu entuziasm și deschiși pentru a absorbi informații noi. Organizatorii și echipa de formatori au prezentat programul, iar participanții au fost motivați să se implice în activități și discuții. Cu toții erau conștienți de importanța combaterii corupției și a rolului lor în această luptă.

Ziua a doua a fost plină de experiențe valoroase, sub îndrumarea formatorului Ion Mocanu. Tinerii au fost implicați într-o analiză detaliată a stereotipurilor asociate cu corupția și au învățat să identifice trăsăturile specifice unei persoane corupte față de cele ale unei persoane integre. Interacțiunile cu Ion Pruteanu, șeful Direcției Educație Anticorupție (CNA), și cu deputatul Ion Babici au adăugat un plus de valoare experienței lor, oferindu-le perspective reale în domeniul combaterii corupției.

A treia zi a adus o perspectivă unică și captivantă în lupta împotriva corupției. Invitatul special al zilei, Sergiu Socevoi, absolvent al cursurilor de formare inițială pentru funcția de judecător, a împărtășit tinerilor experiențe și cunoștințele sale în domeniu, motivându-i să-și implice creativitatea în combaterea corupției. Activitatea centrală a zilei a fost pregătirea și prezentarea pieselor de teatru social pe tema combaterii corupției. Această activitate nu doar i-a încurajat să-și exprime gândurile și ideile într-un mod artistic, ci și i-a făcut să înțeleagă mai profund impactul corupției în societate.

Ziua finală a fost dedicată sintetizării cunoștințelor acumulate și identificării soluțiilor concrete pentru a preveni și combate corupția. Tinerii au fost încurajați să-și pună la încercare gândirea critică și să găsească modalități inovatoare de a rezolva problemele. Încheierea acestui program a întărit legăturile dintre participanți, oferindu-le un sprijin solid în lupta comună împotriva corupției și încurajându-i să fie lideri în schimbarea societății.

Școala de vară „Tinerii luptă împotriva corupției” a reprezentat o experiență transformatoare pentru toți cei implicați. Participanții au învățat nu doar teorii și metode de prevenire a corupției, ci au dobândit și încredere în forțele proprii și în capacitățile lor de a face diferență. Cu determinarea și pasiunea lor, acești tineri sunt pregătiți să devină adevărați lideri ai schimbării în comunitățile lor și să contribuie la un viitor mai bun pentru Republica Moldova.

Președinta AO CRT DACIA, Stela Babici, a exprimat felicitări și aprecierea față de angajamentul și pasiunea tinerilor implicați în această luptă. Tinerii sunt speranța unei societăți mai corecte și mai echitabile și sunt susținuți de toți cei care cred în valorile integrității și transparenței. Cu încredere și determinare, acești tineri vor construi un viitor mai luminos pentru țara lor, în care corupția să nu mai aibă loc.

În final, școala de vară „Tinerii luptă împotriva corupției” a fost un eveniment de succes, care a inspirat tinerii să fie proiecte activi ai schimbări și să lupte pentru valorile și principiile în care cred. Cu astfel de inițiative și implicare, Republica Moldova are toate șansele să se dezvolte într-o societate mai prosperă și mai integră. Bravo, tineri luptători împotriva corupției!

Școala de vară a fost derulată în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova” cofinanțat de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Partener al proiectului în regiunea de Nord este A.O. ”Pro Cooperare Regională”. La nivel local inițiativa ”TINERII-pot lupta împotriva corupției!” în raionul Soroca este implementată de AO Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA.