Tineri activi pentru un viitor prosper

Pe lângă materiile studiate în școală: matematica, fizica, geografie, etc., copiii și tinerii mai au nevoie de activități suplimentare și relaxante. De această părere este Grupul de Inițiativă ”Clubul tinerilor creatori” din satul Vădeni care au aplicat la Programul de Granturi ”Fondul pentru Tineri Soroca”.

Proiectul „Tineri activi pentru un viitor prosper” au dezvoltat creativitatea, imaginația și abilitățile manuale la copii și tineri de diferite vârste și categorii, inclusiv copii aflați în situații de risc, copii din păturile social vulnerabile, prin consolidarea tehnicilor de lucru existente, dar și crearea a încă a unei tehnici mai tradiționale/populare: ”Arta Acului, Pânzei și a Aței” –un obiectiv foarte important fiind promovarea și încurajare meșteșugurilor populare care ne definesc ca popor. Arta acului, pânzei și a aței este cunoscută din cele mai vechi timpuri, încă de la bunei și străbunei, și care nu ar trebui să fie uitată sau ștearsă din prezentul și viitorul nostru.

”Ideea de a implementa un proiect dedicat cercului nostru o aveam demult pentru că întâlneam dificultăți la activitățile organizate. De multe ori copiii nu dispuneau de materialele necesare pentru lucru permanent. Aveam nevoie de un proiect mic, deci răscoleam prin internet în căutare. Atunci când a fost făcut apelul la Granturi pentru Tineri nu am stat pe gânduri mult, am adunat grupul, am dus discuții, am identificat activitățile pe care dorim să le facem, dar și activitățile care vor dezvolta cercul prin lărgirea gamei de module, și am elaborat proiectul. Întrucât suntem un cerc cu activități regulate, ne-a fost ușor să implementăm acest proiect fără careva dificultăți. Datorită faptului că implementarea proiectului a avut loc în incinta bibliotecii publice Vădeni, raionul Soroca, impactul a fost unul de nivel major prin promovarea vizibilității bibliotecii”, ne-a spus Galina Negoița, mentorul grupului de inițiativă și conducătoarea cercului de creativitate ”Fantezie și Măiestrie”.

”Deseori întâmpinăm dificultăți, copiii trebuiau să vină cu materialele lor, dar ele sunt scumpe. Părintele este gata să procure de 2-3 ori, dar nu va procura permanent. Activitățile tot merg înainte, noi am câștigat biser, sârmulițe, pistoale cu silicon, clei cu silicon. Lucrările copiilor confecționate din materialele procurate din cadrul proiectului câștigat, au fost expuse și la o expoziție care a fost organizată în cadrul festivalului Mărului. Urmează și alte expoziții în curând. Suntem bucuroși, că am câștigat acest proiect. Mulțumim Centrului de Resurse pentru Tineret DACIA”, a adăugat Prodan Galina, liderul grupului de inițiativă.

Datorită implementării proiectului ”Tineri activi pentru un viitor prosper”, copii și tinerii au obținut mai multe posibilități de dezvoltare și manifestare a creativității simțindu-se mai puternici, și anume prin participarea cu expoziții de lucrări în cadrul: Festivalului Mărului 2022 Soroca, Festivalului V-am ura, V-am tot ura 2022 Soroca, Toamna aurie-dulce feerie Soroca, La mulți ani 2022 Vădeni, prin organizarea a mai multor ateliere de creație și master class-uri în cadrul Casei de Cultură Vădeni, Gimnaziul ”Dinastia Romanciuc” sat. Vădeni.

Programul ”Fondul pentru Tineri Soroca” este coordonat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA cu susținerea financiară a Fundației Est-Europene, din resursele acordate de Suedia.