Tinerii din Soroca în acțiune la „Youth in Action”

10 tineri membri ai Fondului pentru Tineri Soroca au participat recent la școala de vară „Youth in Action”, organizată de Fundația Est-Europeană din resursele financiare acordate de Suedia. Evenimentul s-a desfășurat timp de patru zile (25-28.06.2024) la pensiunea Odiseu din Vadul lui Vodă și a fost o oportunitate extraordinară pentru acești tineri de a învăța și de a se dezvolta personal și profesional.

Prima zi a fost dedicată unui subiect delicat și important: bullying-ul și efectele sale devastatoare. Tinerii au discutat despre experiențele lor personale și au învățat cum să recunoască și să combată acest fenomen distrugător. Ziua s-a încheiat cu vizionarea unui documentar despre bullying, care a oferit o perspectivă profundă asupra impactului emoțional și psihologic al acestuia.
"Bullying-ul este o problemă reală care afectează mulți tineri. Este important să înțelegem cum să intervenim și să oferim sprijin celor care se confruntă cu astfel de situații," a spus Gabriel, reflectând asupra importanței subiectului discutat.

A doua zi a fost dedicată înțelegerii fenomenului Fake News și dezordinii informaționale, o problemă majoră în era digitală. Tinerii au participat la o serie de ateliere interactive unde au învățat cum să identifice știrile false și să navigheze în mod critic prin multitudinea de informații disponibile online. Un exemplu practic a fost analiza unor știri virale și descoperirea metodelor de verificare a surselor de informații.
"Am învățat cum să deosebim adevărul de minciună într-o lume plină de informații contradictorii. Este esențial să fim vigilenți și să verificăm sursele de informații înainte de a le accepta ca fiind adevărate," a declarat Adriana, una dintre participante.

Ziua a treia a fost dedicată fundraising challenge și managementului conținutului vizual. Tinerii au învățat cum să organizeze campanii eficiente de strângere de fonduri și cum să creeze conținut vizual atractiv pentru a-și susține cauzele. Au participat la exerciții practice de creare a planurilor de fundraising și la sesiuni de fotografie și videografie.
"Am descoperit cât de important este să ai o strategie clară de fundraising și cum să utilizezi vizualurile pentru a atrage atenția și a comunica mesajul nostru. Am învățat cum să creăm videoclipuri și imagini care să inspire și să motiveze oamenii să contribuie," a povestit Serghei, un alt tânăr participant.

Ultima zi a fost dedicată podcastingului și creării de conținut digital. Tinerii au învățat cum să producă și să distribuie podcasturi, explorând tehnici de înregistrare, editare și promovare. Aceștia au creat primele lor episoade de podcast, abordând diverse teme de interes pentru comunitatea tinerilor.
"Podcastingul este o metodă fantastică de a comunica și de a împărtăși idei cu un public larg. Am învățat cum să creez conținut de calitate și să transmit mesaje care contează," a spus Melisa, încântată de noile abilități dobândite.

Participarea la școala de vară „Youth in Action” a fost o experiență transformatoare pentru tinerii membri ai Fondului pentru Tineri Soroca. Aceștia au dobândit cunoștințe valoroase și abilități practice care îi vor ajuta să fie lideri eficienți și agenți ai schimbării în comunitățile lor. Prin intermediul acestor activități, ei au învățat să identifice și să combată dezinformarea, să organizeze campanii de succes, să creeze conținut digital de calitate și să lupte împotriva bullying-ului.

Acești tineri sunt dovada vie că implicarea activă și educația continuă pot transforma lumea într-un loc mai bun.