Violență și discriminare

La prima vedere, femeile aveau aceleași drepturi ca și partenerii lor de viață. În realitate însă, discriminarea și violențele pe care le suportau din partea bărbaților, și nu doar a bărbaților lor, ci și a maiștrilor, a șefilor de echipă, a inginerilor calificați la locul de muncă erau ascunse, ținute sub tăcere. Frica și, de multe ori, rușinea le opreau să reclame abuzurile.

Femeile de la țară, obișnuite să rabde bătaia, injuriile, umilințele, se confesau rudelor, iar uneori nici măcar acestora. Trăgeau în continuare la jugul familiei, pregătite să fie din nou lovite. Așa au știut dintotdeauna, că bărbatul este autoritatea în familie. Chiar și acum, în multe sate, femeia merge cu doi pași în urma bărbatului atunci când cei doi se duc la o nuntă, la un botez ori la biserică. Tradiția realităților reprobabile se pare că rezistă întotdeauna mai mult decât aceea a realităților benefice.

Un raport UNICEF publicat în luna martie a acestui an arată că, la nivel global, una din 20 de adolescente cu vârste între 15 și 19 ani a fost victima unui viol. Același raport precizează că suicidul este a doua cauză de deces în cazul adolescentelor din aceeași grupă de vârstă. Egalitatea de șanse a tinerelor se încheie prin suferința provocată de una dintre cele mai cumplite traume sau prin curmarea vieții. Statisticile nu pot cuprinde desigur nici milioanele de destine frânte și nici pragul fatidic dintre viață și moarte. Nici suferința părinților și nici abrutizarea violatorilor, care de multe ori scapă cu pedepse mult prea mici.

Violența asupra femeilor se manifestă în diferite moduri, nu trebuie neapărat să lase urme. Violența psihică este unul dintre acestea, care duce la depresii sau la afecțiuni psihice mult mai grave, de unde nu mai e cale de întoarcere. Traumele duc la pierderea stimei de sine și de cei apropiați, copiii devin o povară și, dintr-o femeie puternică, voluntară, în urma agresivității verbale sau a indiferenței bărbatului, administrate ca picătura chinezească, persoana în cauză ajunge într-un spital de psihiatrie. O povară pe care agresorul trebuie să o poarte. Pentru unii este, din păcate, un trebuie facultativ.