21 februarie - Ziua Internațională a Limbii Materne

La 21 februarie, se celebrează Ziua internațională a limbii materne un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică pe întreg mapamondul.
Limbile materne sunt cele mai puternice instrumente de conservare și dezvoltare a patrimoniului mondial material și imaterial. Toate acțiunile întreprinse în vederea propagării limbilor materne vor servi, atât, la încurajarea diversității și a educației multilingvistice, cât și la dezvoltarea conștientizării depline a tradițiilor lingvistice și culturale din întreaga lume, pentru a construi o solidaritate bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.
În Republica Moldova elevii au acces la educație în limba lor maternă/română, dar și în alte limbi străine. Doar stăpânind prima limbă sau limba maternă abilitățile de bază privind cititul, scrisul și numărarea vor putea fi dobândite. Totodată, limbile locale, în special cele minoritare și autohtone, transmit culturi, valori și cunoștințe tradiționale, jucând astfel un important rol în promovarea unui viitor durabil.
Ziua internațională a limbii materne a fost sărbătorită în fiecare an începând din februarie 2000, ca urmare a adoptării Rezoluției 37 în cadrul celei de-a treizecea sesiuni a Conferinței Generale a UNESCO, din noiembrie 1999. Cu acest prilej, statele membre UNESCO s-au angajat să contribuie la protecția și revigorarea bogatei diversități culturale prin promovarea limbilor ca formă de comunicare, interacțiune și înțelegere între diferite popoare.