Ajutor și solidaritate

Pe măsură ce regulile de izolare devin tot mai stricte, forțele de ordine și reprezentanții societății civile recunosc că, pe timp de pandemie, victimele violenței în familie sunt prinse în captivitate. Pe lângă faptul că se află în izolare cu agresorul, se confruntă și cu dificultatea de a cere ajutor.

În acest context, 29 de fete din r-nul și municipiul Soroca au primit ajutor social în sumă de 1500 de lei, din partea Centrului DACIA pe timp de pandemie.

O beneficiară care dorește să rămână anonimă ne-a mărturisit că: ”Din cauza violenței fizice în familie, am fost nevoită să-mi schimb locul de trai și am rămas fără un loc de muncă și fără surse de existență pentru mine și cei doi copii minori. Din cauza pandemiei de Covid-19 nu-mi pot găsi un loc de muncă, iar acest suport financiar este binevenit”.

O altă victimă ne-a mărturisit că a decis să pună capăt relației deoarece: ”Relațiile sănătoase nu sunt abuzive. Membrii familiei trebuie să se respecte reciproc și să se trateze cu respect reciproc”.

Încurajăm femeile care trec prin situații de violență în familie să apeleze la toate instituțiile publice abilitate (poliție, asistență socială, instituții medicale), organizațiile neguvernamentale, să insiste și să primească ajutor.

CRT DACIA este membru a Coaliție Naționale ”Viața fără violență în Familie” din anul 2015, astfel a putut beneficia de Fondul de Urgență pentru necesitățile organizațiilor membre ale Coaliției Naționale ”Viața fără violență în familie”, care au fost referite pentru 36 de fete și femei din r-nul Soroca timp de 3 luni, care sunt la moment în dificultate, fie au pierdut locul de muncă, starea socială a familie este grea.

Ajutoarele sociale au fost donate de Oak Foundation prin intermediul Coaliției Naționale ”Viața fără Violență în Familie”.