Ce cred profesorii despre activitatea Consiliilor de Elevi?

O societate democratică cu un sistem de învățământ efectiv nu poate exista fără ca elevii să participe la luarea deciziilor care țin de propria lor educație. Astfel încă din școală putem ”să ne jucăm de-a democrația” prin constituirea Consiliilor de Elevi la nivelul instituțiilor de învățământ. Însă pentru activitatea prosperă și de lungă durată a acestor consilii, este nevoie de susținerea și ghidarea echipei manageriale, a cadrele didactice și a părinților. Aceste repere au a fost subiect de discuție în cadrul unui atelier pentru cadrele didactice și manageriale din cele 3 licee beneficiare ale proiectului ”Abilitarea elevilor în vederea implicării în procesul decizional”.
”Școala este pentru elevi, de aceea consider că elevii trebuie să participe la luarea deciziilor în cadrul instituțiilor de învățământ, pentru a veni cu idei ce țin și de confortul acestora în școală”, a menționat Cristina Prisacari-Ilieș, mentorul Consiliului de Elevi al Liceul Teoretic ”Petru Rareș” din municipiul Soroca.
Consiliul de Elevi este un mijloc prin care elevii oferă reacții administrației școlilor despre modul în care acestea se fac utile pentru elevi, de aceea trebuie informați inclusiv și despre atribuțiile echipei manageriale a instituției de învățământ.
”Pentru ca elevii să participe la diferite procese educaționale alături de administrație, mai întâi trebuie să fie instruiți în acest domeniu. De exemplu, eu fiind director adjunct pe instruire, aș putea să organizez o sesiune de informare pentru CE, despre procesul de evaluare a instituției privind respectarea standardelor educaționale de către liceu”, ne-a relatat Aloina Ungureanu, director adjunct pe instruire în cadrul Liceului Teoretic ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din orașul Drochia.
În cadrul ședinței s-a discutat despre scopul si obiectivele unui Consiliul de elevi și schimbările ce pot apărea în activitatea consiliului, dar și despre activitățile și evenimentele în care profesorii pot colabora cu Consiliul de Elevi.
Proiectul ”Abilitarea elevilor în vederea implicării în procesul decizional”, este implementat al 3-lea an consecutiv de către Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA și susținut financiar de Fundația Soros-Moldova și programele tematice ale Fundațiilor pentru o Societate Deschisă, Programul de Sprijinire a Educației și Fondul Youth Exchange și ghidează activitatea a 3 Consilii de Elevi din Liceul Teoretic ”Petru Rareș” din mun. Soroca, Liceul Teoretic Pelinia și Liceului Teoretic ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din raionul Drochia.