Concursul de eseuri „Realizarea deplină a drepturilor omului – precondiție pentru edificarea societăților echitabile”

PNUD Moldova te invită să participi la Concursul de eseuri „Realizarea deplină a drepturilor omului – precondiție pentru edificarea societăților echitabile”, care se va desfășura în perioada 16 noiembrie – 3 decembrie. La concurs pot participa elevii claselor a X-a, a XI-a și a XII-a din raioanele Criuleni, Cimișlia, Soroca și Comrat.
Concursul este organizat cu prilejul marcării Zilei Internaționale a Drepturilor Omului – 10 decembrie 2021. Scopul acestuia este de a încuraja tinerii și tinerele să se implice activ în promovarea drepturilor omului, în mod special la nivel de comunitate, să-și afirme viziunile și să vină cu propuneri pentru îmbunătățirea situației din Republica Moldova la acest capitol.

Criteriile de participare la concurs:
· ai vârsta cuprinsă între 15-18 ani și ești elev/ă în clasele liceale din raioanele Criuleni, Cimișlia, Soroca sau Comrat;
· textul eseului are max. 2 pagini A4;
· textul este redactat în limba română (cu diacritice)/limba rusă, Times New Roman, 12, spațiere – 1,5;
· eseul este original și se respectă drepturile de autor (eseurile plagiate vor fi excluse din concurs);
· eseul este semnat: numele/prenumele, instituția de învățământ, numărul de telefon și adresa de e-mail;
· lucrările expediate după data de 3 decembrie nu vor fi acceptate.

Potențiale abordări în dezvoltarea eseurilor:
Ce dorești să schimbi în următorii doi ani, pentru ca drepturile omului să fie respectate în țara ta?
Ce schimbări pot face tinerii pentru ca să avem o societate echitabilă, în care drepturile omului sunt respectate?

Dacă ți-am trezit curiozitatea și vrei să participi la concurs, expediază eseul, elaborat conform criteriilor indicate în regulamentul-de-participare-concurs-de-eseuri.docx, la adresa de e-mail: info@proimagine.md, cu titlul mesajului: Concurs de eseuri – Ziua Internațională a Drepturilor Omului, până la data de 3 decembrie 2021. Eseurile vor fi evaluate de o comisie specială, formată din experți ce promovează și apără drepturile omului. Rezultatele concursului vor fi anunțate pe 10 decembrie.
Toți elevii participanți la concurs vor primi cadouri din partea organizatorilor (agendă stilizată). Primii 10 elevi, ai căror eseuri vor fi selectate de către comisia de selectare, vor primi hanorace.
Câștigătorii locurilor I, II și III vor primi: diplomă, hanorac și termo cană, și vor avea posibilitatea să facă un podcast cu unul dintre actorii din justiție (judecător, procuror, avocat etc.), care va fi difuzat la radio.
De asemenea, te încurajăm să participi la atelierul de lucru în format online privind scrierea eseurilor din perspectiva drepturilor omului, formularea logică și coerentă a ideilor etc., care va avea loc pe data de 25 noiembrie 2021. Înscrie-te la atelier, completând formularul de participare, care poate fi găsit aici: https://forms.gle/o8HvtLQeanL6qQhz9  

Pentru mai multe detalii sau precizări, scrieți un mesaj la adresa de e-mail: olga.cebanu@undp.org sau sunați la nr. de tel.: 069284299 – Olga Cebanu.

Activitatea dată se înscrie în cadrul proiectului „Consolidarea eficienței și accesului la justiție”, implementat de PNUD, cu suportul financiar al Suediei.