Denim Day: Ziua în care se poartă blugi în semn de solidaritate cu victimele violenței sexuale.

Pe parcursul ultimilor 28 de ani, în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, milioane de oameni din întreaga lume au purtat blugi în semn de solidaritate cu victimele violenței sexuale. 

Denim Day Moldova este în acest an despre polițiști, ofițeri de urmărire penală și procurori. Este o campanie dedicată profesioniștilor care au reușit să-și păstreze curajul, perseverența și empatia în restabilirea drepturilor victimelor violului mereu, în orice circumstanțe.

Centrul Internațional „La Strada” ne relatează Denim Day Moldova 2020 se dedică tuturor reprezentanților organelor de drept care tratează corect, echidistant și cu maximă perseverență fiece caz de violență sexuală împotriva femeilor și fetelor.

În campanie participă 10 personaje reale, femei și bărbați de diferite vârste care își desfășoară activitatea în diverse localități ale țării. Ceea ce îi unește pe toți sunt profesionalismul și corectidudinea de care dau dovadă de fiecare dată când în gestiune le revine un caz de violență sexuală împotriva unei femei, dar nu numai.

Istoria „Denim Day” a început în anul 1992, în Italia, când un judecător al Curții Supreme de Justiție a decis să anuleze condamnarea făptuitorului pe un caz de viol, argumentând că, din motiv că victima purta blugi strâmți, aceasta ar fi trebuit să-l ajute pe violator să-i scoată blugii. În opinia instanței, acest fapt ar fi însemnat consimțământul victimei. A doua zi, femeile din Parlamentul italian au venit la serviciu purtând blugi, contrar protocolului vestimentar, în semn de solidaritate cu victima. Din acel an, Denim Day se marchează în numeroase state din Europa și SUA în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, ca simbol de protest împotriva atitudinilor eronate față de infracțiunile sexuale