Dezbaterile sunt modul prin care vocea și puterea tinerilor CONTEAZĂ!

Unul dintre cele mai bune moduri prin care pot fi adunate numeroase opinii este dezbaterea. Ea implică participanți activi, dornici de implicare și o temă stabilită în prealabil.De asemenea dezbaterea, este o modalitate prin care tinerii pot să-și exprime în mod liber și direct ideile lor.
Despre tipurile de dezbateri și ce reprezintă fiecare, au discutat recent membrii Consiliilor de Elevi din Liceul Teoretic ”Petru Rareș” din mun. Soroca, Liceul Teoretic Pelinia și Liceul Teoretic ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din raionul Drochia, beneficiari ai proiectului ”Abilitarea elevilor în vederea implicării în procesul decizional”. În cadrul atelierului de instruire ”Prezentarea programului și a metodei de dezbateri Policy”, desfășurat online, participanții au învățat despre structura cazului Policy, au identificat principiile cu ajutorul cărora pot argumenta problemele selectate.
”Este o experiență absolut nouă pentru mine, atât ca membru al CE, cât și ca elev, dar sunt sigur că va fi o activitate interesantă”, a menționat Bold Vlad, membru al Consiliului de Elevi din Liceul Teoretic Pelinia, raionul Drochia.
De asemenea, tinerii au identificat top 5 probleme care ar putea deveni ca subiecte de discuție în cadrul unor dezbateri din fiecare localitate, cum ar fi: tinerii nu au locul pentru întâlniri; timpul pentru realizarea sarcinilor este foarte mic în cadrul lecțiilor online și elevii nu reușesc; lipsa comunicării directe dintre elevi și cadrele didactice; nu toți profesorii utilizează tehnologii informaționale în cadrul instruiri la distanță.
”Sper că în cadrul dezbaterilor de tip Policy, să reușim orientarea activității CE spre interesele și necesitățile elevilor din liceu, pentru a ne putea implica mai activ în procesul de luare a deciziilor la nivelul școlii noastre”, ne-a relatat Teodora Guțu, Președintele Consiliului de Elevi din Liceul Teoretic ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” din raionul Drochia.

În cadrul Proiectului ”Abilitarea elevilor în vederea implicării în procesul decizional”, implementat de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA și susținut de Fundația Soros-Moldova și programele tematice ale Fundațiilor pentru o Societate Deschisă, Programul de Sprijinire a Educației și Fondul Youth Exchange, elevii din liceele beneficiare ale proiectului, vor avea parte de mai multe ateliere de instruire despre etapele de organizare a unei dezbateri de succes, toate activitățile desfășurându-se în mediul online.