Tu ce faci pentru a-ți ajuta comunitatea să se dezvolte?

Tinerii din comuna Rublenița aplică și câștigă proiecte la Programul Raional de Granturi ”Fondul pentru Tineri Soroca”, care are ca scop creșterea participării civice ale tinerilor din raionul Soroca la dezvoltarea socială și economică a comunităților în care locuiesc.

”INGENIOȘII” – astfel s-a denumit un grup de tineri din satul Rublenița și au aplicat la Programul Raional de Granturi cu proiectul ”Meridian școlar”. Scopul proiectului este implicarea elevilor în luarea deciziilor în viața școlară și comunitară.
”Obiectivul nostru este să transmitem celor interesați, mesajele și gândurile noastre, să prezentăm știrile și comunicatele scrise de elevii din gimnaziu și de tinerii din comunitate, dar și informațiile care li se par atractive și importante tinerilor. De asemenea dorim ca ziarul să cuprindă și scurte prezentări ale activităților școlare și extrașcolare”, susține Mihaela Bulgac, membră a Grupului de Inițiativă ”INGENIOȘII”.
Grupul de inițiativă își propune familiarizarea elevilor cu noile mijloace de informare mass-media și integrarea acestora in viața de zi cu zi a școlii și comunității. Elevii și tinerii vor avea posibilitatea de a se familiariza cu modalitatea de realizare a unui ziar școlare, lucrând efectiv la el. În paralel, tinerii vor achiziționa cunoștințe esențiale despre spațiul mass-media actual, rolul informației în viața de zi cu zi, vor învăță să realizeze prezentări moderne și în acord cu noile instrumente moderne de comunicare. Vor experimenta noi activități prin participarea la proiecte în colaborare cu școala, primăria, vor participa la concursuri de profil și nu numai.
Ca rezultat a implementării proiectului, se așteaptă următoarele rezultate:
☑️Amenajarea și dotarea unui cabinet pentru implementarea activităților;
☑️Instruirea elevilor cum să elaboreze un ziar școlar atractiv și interesant;
☑️Informarea voluntarilor despre orarul activităților și atribuțiile lor în desfășurarea acestora;
☑️Elaborarea design-ului ziarului;
☑️Stabilirea parteneriatelor cu ziarele raionale pentru a colabora și a beneficia de sprijinul și îndrumarea acestora;
☑️Redactarea, editarea, elaborarea și distribuirea ziarului în comunitate.

Dacă și tu dorești să contribui la dezvoltarea comunității tale, atunci nu ezita să aplici la Programul Raional de Granturi ”Fondul pentru Tineri Soroca”, iar noi te ajutăm să-ți materializezi ideea!
Reamintim că Programul Raional de Granturi ”Fondul pentru Tineri Soroca” este dedicat susținerii grupurilor de inițiativă ale Tinerilor din raionul Soroca, prin care se oferă, în bază de concurs, suport logistic și financiar pentru realizarea proiectelor locale de tineret.

Programul Raional de Granturi ”Fondul pentru Tineri Soroca”, este preconceput după modelul Youth Banks din Irlanda, care este implementat de către Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA, în baza unui cadru extins de cooperare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Consiliul Raional Soroca și Fundația Est-Europeană din Moldova. Programul are două componente principale, care prevăd pe de o parte, abilitarea tinerilor în procesul de participare a acestora în autogestionarea programului, începând cu acțiuni de colectarea de fonduri, mobilizarea comunității și extinderea parteneriatelor în acest sens, inclusiv pe de altă parte, formarea abilităților grupurilor de inițiativă în procesul de inițierea și dezvoltarea proiectelor comunitare, oferindu-le suport financiar sub formă de granturi.

Scopul programului: Programul Raional de Granturi ”Fondul pentru Tineri Soroca”, are ca scop creșterea participării civice ale tinerilor din raionul Soroca la dezvoltarea socială și economică a comunităților în care locuiesc. Mai multe informații găsiți aici: https://dacia.org.md/

Pentru a participa la concurs, trebuie doar să completați ”Formularul de Aplicare” tipizat, care poate fi descărcat de pe site-ul Centrului de Resurse pentru Tineret DACIA https://dacia.org.md/rom/fondul-pentru-tineri-soroca sau poate fi solicitat prin email la adresa electronică pocitariana94@gmail.com . Pentru diverse chestiuni legate de obținerea ”Formularului de Aplicare”, persoanele interesate pot telefona la numărul de telefon: +373 69556538, Ana Roșca, Coordonator Programul Raional de Granturi ”Fondul pentru Tineri Soroca”.